FORMATION OF HEALTHCARE COMPETENCE OF FUTURE ENGINEER IN THE FOOD INDUSTRY

O. S. Blahyi

Abstract


Insufficient theoretical and practical development of socially significant pedagogical problems, the need for engineers-technologists of food industry meeting the requirements of the modern labour market and economic development of the country has led to the urgency of the problem of healthcare competence.

The detailed analysis of the scientific literature revealed the nature and structure of healthcare competence of professionals. Healthcare competency of engineers in the food industry is defined as a professional activity, based on integration of knowledge, skills, professional-important qualities and experience aimed at the preservation, development and rehabilitation of health consumers.

The author distinguishes the following structure of healthcare competence of future engineer-technologist in the food industry in the context of specialized professional competencies: abilities regarding the development of food products, aimed at maintaining the physiological state of different populations; abilities regarding the development of food products, aimed at maintaining the functional state of organs and systems of the consumer.

In the structure of healthcare competence of engineers in the food industry the multifaceted interaction of all its components with a hierarchical structure has been determined.


Keywords


engineer; food industry; healthcare competence; specialized and professional competence; structure; integration; system

References


Bezrukavyi, R.V. (2014). Asberg the formation of health protection competence of future specialists of fire and rescue services in the process of professional training (Candidate dissertation). Pereiaslav-Khmelnytskyi [in Ukrainian].

Voronin, D. Ie. (2006). The formation of health asberg competence of students of higher educational establishments of physical education (Candidate dissertation). Kherson [in Ukrainian].

Glossary of the European higher education area (2011). Retrieved from http://www.euroosvita.osp-ua.info/userfiles/file/2012/glossary_9.pdf.

Gubergric, A. Ja. & Linevskij Ju. V. (1989). Health food. Kiyiv, Ukraine: Vishha shkola [in Russian].

The Handbook of qualifying characteristics trades workers. The State Committee for food industry. (1998). Retrieved from http://zakon.nau.ua/doc/?code=na001262-98

Kaprel'janc, L. V. (2004) Functional foods: current state and prospects of development. Products and ingredients, 1, 22-24.

Kolycheva, M. V. (2011) The evaluation of General and professional competences of graduates to the state total certification, 3, 18. Retrieved from http:/skpom.rortalspo.ru/stat3.rhr.

Lukashin, Ju. V. (2010) The formation of health-preserving competence of students of pedagogical University. (Unpublished candidate dissertation). Penza [in Russian].

On approving the Concept of improving food security and nutrition of the population. The order of the Cabinet of Ministers of Ukraine. (2004) Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/332-2004-%D1%80 (in Ukrainian).

Syrokhman I. V. (2009) Commodity research of food functionality. Kyiv, Ukraine: Tsentr uchbovoi literatury.

Spirin O. M. (2009) Theoretical and methodological basis of credit-modular system of future in formatics teachers training. (Doctor dissertation). Kyiv [in Ukrainian].

Iahupov V. V. & Svistun V. I. (2007) Competence approach to training specialists in higher education. Kiyiv, Ukraine. Retrieved from http://www.library.ukma.kiev.ua/e-ib/NZ/NZV71_2007_pedagog/01_yagypov_vv.pdf12 (in Ukrainian).


GOST Style Citations


ЛІТЕРАТУРА 1. Безрукавий Р.В. Формування здоров’язберігаючої компетентності у майбутніх фахівців пожежно-рятувальної служби у процесі професійної підготовки: дис. канд. пед. наук: 13.00.04 «Теорія та методика професійної освіти» / Р. В. Безрукавий. – Переяслав-Хмельницький, 2014. – 224 с.

2. Воронін Д. Є. Формування здоров’язберігаючої компетентності студентів вищих навчальних закладів засобами фізичного виховання: дис. канд. пед. наук: 13.00.07 «Теорія та методика виховання» / Д. Є. Воронін. – Херсон, 2006. – 222 с.

3. Глосарій європейського простору вищої освіти [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.euroosvita.osp-ua.info/userfiles/file/2012/glossary_9.pdf.

4. Губергриц А. Я. Лечебное питание / А. Я. Губергриц, Ю. В. Линевский. Справ. пособ. – К.: Вища школа, 1989. – 398 с.

5. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників / Державний комітет України з харчової промисловості. Вип. 11: Виробництва харчової промисловості , ч. 1 1998. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?code=na001262-98

6. Капрельянц Л. В. Функциональные продукты питания: современное состояние и перспективы развития / Л. В. Капрельянц // Продукты и ингредиенты, 2004. – № 1. – с. 22–24.

7. Колычева М. В. Опыт внедрения оценки общих и профессиональных компетенций выпускников на государственной итоговой аттестации [Електронний ресурс] / М. В. Колычева, Е. Г. Татаринова. – Режим доступу: http:/сkpom.рortalspo.ru/stat3.рhр.

8. Лукашин Ю.В. Формирование здоровьесберегающей компетенции у студентов педагогического вуза: автореф. дис. канд. пед. наук: 13.00.08 «Теория и методика профессионального образования» / Ю. В. Лукашин. – Пенза, 2010. – 23 с.

9. Про затвердження Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення. Розпорядження Кабінету Міністрів України №332-р від 26 травня 2004 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/332-2004-%D1%80.

10. Сирохман І. В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення: Навчальний посібник / І. В. Сирохман – К. : Центр учбової літератури. – 2009. – 543 с.

11. Спірін О. М. Теоретико-методологічні основи кредитно-модульної системи підготовки майбутніх вчителів інформатики: дисертація на здобуття педагогічних наук: 13.00.04 «Теорія та методика професійної освіти» / О. М. Спірін – К., 2009. – 495 с.

12. Ягупов В. В. Компетентнісний підхід до підготовки фахівців у системі вищої освіти / В. В. Ягупов, В. І. Свистун. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.library.ukma.kiev.ua/e-ib/NZ/NZV71_2007_pedagog/01_yagypov_vv.pdf12 



Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 Journal of the National Technical University of Ukraine “KPI”: Philology and Educational Studies

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2410-8278 (Online), ISSN 2307-1591 (Print)